C3.ai
Med meget snak om OpenAI og deres AI chatrobot, ChatGPT, samt Microsofts investering på USD 10 milliarder i OpenAI, begynder investorer at se på andre AI virksomheder. Tager man de risikovillige investorbriller på er C3.ai (med tickeren AI) en mulighed, som jeg selv har investeret i den risikofyldte del af min portefølje.
Om selskabet
C3.ai leverer Enterprise AI løsninger til store kunder som Shell, Baker Hughes og United States Air Force, hvor de hjælper virksomheder og regeringer med at forecaste og forudsige bl.a. supply chain problemer og risici, efterspørgslen, svindel, kundeafgang osv. på tværs af industrier (forsyningssektoren, telekommunikation, forsvar og efterretningstjenester, finansielle services mv.).
Aktien
Aktiemæssigt har C3.ai – ligesom mange andre softwareaktier – været på en vild rutsjebanetur. Aktien blev børsnoteret i USA i slutningen af 2020 til USD 42 per aktie og kørte derefter helt op omkring USD 160-180. Siden er aktien faldet voldsomt til ca. USD 10 i slutningen 2022, men har fået en god start på 2023 med et afkast på knap 60% til USD 17,77 og er først nu omkring break-even på min egen beholdning.
Udover ”hypen” omkring ChatGPT og den mulige positive effekt på andre AI virksomheder kan stigningen her i 2023 også skyldes, at flere private equity selskaber som Thoma Bravo er på jagt efter opkøb (og allerede har købt flere børsnoterede selskaber for nyligt) efter de store aktiefald i 2022. Her har en analytiker fra Morgan Stanley tidligere kommenteret, at C3.ai var én af de mest sandsynlige opkøbskandidater. I gennemsnit har transaktionerne (baseret på 11 opkøb) været handlet til ca. 10x TTM sales (de sidste 12 måneder), mens C3.ai til sammenligning handles til omkring 3,5x TTM sales. På den anden side er analytikere på casen mere pessimistiske, da det gennemsnitlige kursmål er på USD 13,63 (baseret på tal fra Refinitiv). Aktien lukkede i fredags i kurs USD 17,77.
Omstilling af forretningsmodel
C3 er i en transformationsperiode, hvor selskabet er ved at omstille sig fra en klassisk abonnementsbaseret prismodel til en forbrugsbaseret prismodel. Sammen med den makroøkonomiske usikkerhed har dette på kort sigt sænket vækstraterne. Om få kvartaler forventer selskabets CEO, at den nye prismodel har en positiv effekt via et øget engagement på deres platform og løsninger. Dette er i virkeligheden både den største mulighed og risici i casen, som selskabet skal bevise de kan gøre med succes over de kommende år.
Finansielt og prissætning
Aktien handles til omkring 3x omsætning (NTM, den forventede omsætning de næste 12 måneder), hvor den amerikanske softwaresektor handles omkring 6x NTM, men casen har været hårdt ramt af lavere vækstrater og det øgede fokus på profitabilitet i markedet, som selskabet ikke har samme fokus på. Selskabets CEO har dog kommenteret, at de kan blive profitable indenfor 90 dage, hvis de vil – men planen er først i slutningen af deres regnskabsår 2024. Likviditetsmæssigt har de dog ikke travlt, da de ved udgangen af det sidste rapporterede kvartal (31. oktober 2022) havde en kassebeholdning (inkl. kortsigtede likvide aktiver/investeringer) på mere end USD 800 mio. og et negativt cash flow fra driften på ca. USD 50 mio. i det seneste kvartal (selskabets Q2 2023). Alligevel er det afgørende for casen, at de på mellemlang sigt beviser, at de kan generere positivt cash flow fra driften samtidig med, at de kan vokse toplinjen med høje vækstrater gennem deres nye prismodel.
Hvad tænker I om casen? Selskabet kommer forventeligt ud med det kommende regnskab om en måneds tid. Makromæssigt kan aktier som C3.ai (rentefølsomme softwareaktier) også fortsat blive positivt påvirket af faldende inflationstal og mere stabile eller faldende renter.
Disclaimer: Som nævnt ovenfor ejer jeg aktier i C3.ai og ovenstående er udelukkende til informationsformål. Det er derfor ikke en anbefaling om at købe, ikke købe, sælge eller ikke at sælge aktier i C3.ai.