Novo Nordisk - Virksomhedstråd

I linket foroven er der et uddrag fra Quicktake i sidste uge (uge 2), hvor @KasperLihn og @michaelfriis diskuterer prissætning af Novo Nordisk. Jeg har valgt at highlight nogle af de primære perspektiver, hvor man kan se videoen for det fulde uddrag:

Michael Friis:

 • Upside scenariet kræver at markedet surt og aktier generelt falder
 • Downside scenariet er at noget går galt, som der er en reel risiko for
 • Advarer at risk/reward ikke generelt anskues helt korrekt lige nu

Andre highlights:

 • Historisk høj PE (2022E) på ca. 40x
 • Analytiker estimerer en vækst på bundlinjen med næsten 25% i 2023, hvormed PE falder ned til ca. 30x
 • Skuffer de bare lidt på indtjeningen og ser man eksempelvis dollaren der udvikler sig negativt - så skal resultaterne nok lidt ned, mener Michael.
 • Stærk aktie i 2022, men skuffer de bare lidt på indtjeningen eller andet i 2023, så kan der muligvis være flere, der vil begynde at sælge, ifølge Kasper.
 • PE på 30 næste år er meget mere sigende, da det først der man reelt kan se dollar effekten, i følge Michael.

I følge en rundspørge foretaget af Dansk Aktionærforenings 1337 medlemmer vurderes Novo Nordisk B at være den aktie i OMXC25, som investorer forventer vil stige mest i 2023. 35,45% af de adspurgte tror på aktien i 2023. Billede er fra artiklen “Her er privatinvestorernes aktiefavoritter til 2023” af Børsen. Det bliver spændende at følge selskabet i 2023, som kommer fra et stærkt 2022 med +50% i afkast for året.

2 Synes om

Jeg læste her til morgen en interessant update på udviklingen af deres vægttabsmiddel Wegovy. I SydInvest artiklen står der bla. om den hurtige fremgang i recepter på midlet siden årsstart:

Novo Nordisks vægttabsmiddel, Wegovy, fortsætter frem på det amerikanske marked, hvor midlet omkring årsskiftet blev relanceret i alle doser.

De seneste receptal fra Symphony Health Solutions viser, at det totale antal recepter voksede til 43.703 i uge 3 fra 40.599 i uge 2 og 33.478 i uge 1.

Det vidner om et stærkt salg, lyder det fra Henrik Hallengreen Laustsen, der er analytiker hos Jyske Bank.

1 Synes om

Helt dugfrisk regnskab ude fra Novo Nordisk her til morgen. Den samlede omsætning for Danmarks største selskab på børsen lander på i alt DKK 177mia. hvor analytikerne hos Bloomberg havde forventet 176mia. - Altså lidt over 0,5% over forventningerne. Dette svarer relativt til en vækst på toplinjen på ca. 26%. Selskabet forventer i 2023 en salgsvækst på mellem 13-19% i lokal valuta.

Novo Nordisk udlodder deruvoer et udbytte til investorerne på 8,15kr. pr. aktie (Novo Nordisk udbetaler historisk set udbytte to gange om året. Henholdsvis Februar og August)

Novo Nordisk skuffer dog Bloomberg analytikerne en anelse på selve driftsresultatet, hvor der var forventet 75,4mia. DKK men leveret 74,8mia. DKK.

Efter et flot afkast i 2022, kan selskabet så fortsætte med at levere?
I følge en rundspørge foretaget af Børsen tror ca. 35,5% tror på aktien, som værende den der stiger mest i det danske C25 indeks.

Jeg ejer selv aktien og købte mig ind i starten af det sidste kvartal i 2022 og tror på at de kan fortsætte med at levere et positivt afkast. Særligt, ser jeg at deres supply-side har vist sig at kunne følge med efterspørgslen som et stærkt tegn på fremtidig vækstmuligheder og deres evne til at tilføje nye produkter til deres portefølje, samt mulighed for at udrulle i andre lande. Dog ser jeg udfordringer i deres stærke eksponering mod det amerikanske marked og en potentielt svækket dollar mod den danske krone.

Aktien stiger med +2,65% i skrivende stund. (09:10 1. Februar 2023)

Hvad synes i andre om regnskabet, ejer i selv aktien og hvad forventer i af fremtiden?

Disclaimer: Jeg ejer aktier i Novo Nordisk og ovenstående er udelukkende til informationsformål. Det er derfor ikke en anbefaling om at købe, ikke købe, sælge eller ikke at sælge aktier i Novo Nordisk.

1 Synes om

Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, får en samlet årsløn på 60,1 mio. kr. i 2022. Det svarer til en stigning på 1.8 mio. kr. fra 58.3 mio. kr. i 2021, der blev meldt ud sammen med regnskabet her til morgen.

Det inkluderer både fast løn, pension samt andre goder, bonus og aktiebaserede incitamentsprogrammer. Det fremgår af Novo Nordisks aflønningsrapport, der er offentliggjort sammen med onsdagens årsregnskab.

Man kan forestille sig at den kontante bonus på samlet 13.2 mio. kr., som er en del af lønpakken, er på baggrund af det flotte resultat Novo Nordisk har haft jf. regnskabet her til morgen.

Andre bemærkelsesværdige highlights fra regnskabet forneden. Kilde her.

 • Novo Nordisk leverede som forventet massiv vækst i både fjerde kvartal og hele 2022, hvor medicinalselskabet kom i mål med sin egen prognose.

 • Supersællerten Ozempic skuffede en smule i fjerde kvartal med sit salg på 16.976 mio. kr. mod ventet 17.742 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Novo selv.

 • Til gengæld var fedmemidlet Wegovy og diabetestabletten Rybelsus, der begge ligesom Ozempic er baseret på virkemidlet Semaglutid, klart positive overraskelser. Samlet overgik salget af de to midler konsensus med 1788 mio. kr. i fjerde kvartal.

 • For 2023 spiller Novo Nordisk ud med en prognose om en vækst på 13-19 pct. i både omsætningen og driftsresultatet målt i lokale valutaer. Tager man midtpunktet af forventningerne - på 16 pct. - er det dermed en anelse over konsensus blandt analytikerne, der før regnskabet havde ventet en salgsvækst i lokale valutaer på 15,0 pct. i år og en vækst i driftsresultatet på 15,2 pct. - ligeledes i lokale valutaer.

 • Overordnet set leverede Novo Nordisk i fjerde kvartal en omsætning på 48,1 mia. kr. mod ventet 47,3 mia. kr. blandt analytikerne, og nettooverskuddet blev 13,6 mia. kr. mod ventet 13,3 mia. kr.

3 Synes om

Den danske medicinal gigant meddelte igår (Tirsdag), at man vil sænke sine listepriser på insulin i USA med helt op til 75%.

Dette sker som en reaktion på at Eli Lilly (Novo Nordisk største konkurrent), i sidste uge meddelte, at de ville sænke deres insulin listepriser på det amerikanske markede.

Novo Nordisk er før, sammen med sine konkurrenter Eli Lilly og Sanofi, blevet beskyldt for at tage for høje priser for deres insulin, som tilsammen har 95% markedsandel.

Umiddelbart vil man tro, at det vil have en stor negativ effekt på indtjening. Men, både Novo Nordisk og Eli Lilly er underlagt en lov fra 2021, som træder i kraft næste år - Som fjerner loftet på rabatbetalinger, som den amerikanske stat kræver i forhold til listepriserne.

I og med de sænker deres listepriser så markant, så kan de undgå at betale millioner af dollar i rabat, til den amerikanske stat.

Spencer Perlman, direktør i researchfirmaet Verda Partner vurdere at Novo Nordisk vil sparer op til USD 350m. i 2024, hvilket vil generere en fremgang op USD 210m på bundlinjen.

Novo Nordisk aktien reagerer positivt på nyheden her til morgen og stiger 0,78%. (kl. 09:31)

1 Synes om

Hej alle,

Der er nogle spændende nyheder på markedet for vægttabmedicin, som forventes at være et marked på $100 milliarder ved udgangen af dette årti​.

Novo Nordisk, som er markedsleder, har i øjeblikket to lægemidler på markedet godkendt til type 2-diabetes (Ozempic) og fedme (Wegovy), begge er injicerbare. De har også Rybelsus, deres pille til type 2-diabetes, som virksomheden også studerer for behandling af fedme. Resultaterne fra en fase 3-prøve viser, at pillen, ved en højere dosis, var effektiv til at reducere vægten med 15% for deltagerne​.

Novo Nordisks største konkurrent er stadig Eli Lilly. De to er allerede hård konkurrence inden for diabetespleje og insulin, og Eli Lilly har en række konkurrerende produkter på markedet og i pipeline. Eli Lilly offentliggjorde fase 2-data sidste uge for sin orale kandidat, orforglipron, som viste op til 14,7% vægttab. På mandag afslørede det fase 2-data for sin eksperimentelle vægttabsinjektion, retatrutide, der viste op til 24% vægttab​.

Pfizer finder i mellemtiden sin fodfæste i det orale behandlingsløb. Pfizer sagde, det ville forfølge sin to-gange-daglige pille, Danuglipron, over sin en-gang-daglige kandidat, Lotiglipron, på grund af bekymringer om øget risiko for leverskader i tidlige fase-prøver. Selskabet flytter medicinen til fase 2 for at finde ud af den mest effektive dosering, men sagde, at det også vil arbejde på at gøre det til en en-gang-daglig pille for at konkurrere med Rybelsus og Orforglipron​.

Forsikringsdækning forbliver en hindring for adgang. På grund af bekymringer om, at patienter muligvis skal blive på medicinene for altid for at holde vægten nede, er forsikringsselskaberne forsigtige med at dække dem. Og selvom en ny undersøgelse viste, at halvdelen af amerikanske voksne ville være villige til at betale $100 om måneden for et vægttabslægemiddel, varierer omkostningerne ved Wegovy og Ozempic fra mere end $800 til mere end $1.300 lommepenge​.

Mere forskning er nødvendig for at bestemme, hvilke af disse lægemidler der vil være mest succesfulde på lang sigt, og hvordan forsikringsdækning kan påvirke deres markedsandel.

1 Synes om

Wegovy is a blockbuster. Millions using it at $16k a year in the US. For how long? Not exactly cheap in Europe either but a lot more inexpensive. Sold out in many places. A Bloomberg take on Wegovy and Ozempic:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-30/ozempic-wegovy-obesity-drugs-look-like-lifelong-weight-loss-treatments

Novo Nordisk protects its IPR taking a Florida pharmacy to court over compounded semaglutide.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-06/novo-nordisk-sues-to-block-pharmacy-made-wegovy-knock-offs

If you’re wondering why Novo Nordisk was on the red yesterday and seems to be also today, suicidal tendencies is a major part of the answer. (And we’re not talking about the band here — a band that most zoomers never heard of. To raise interest: Robert Trujillo played in Suicidal Tendencies in early 90’s.)

Now also the drug watchdog in UK is reviewing Ozempic safety data because of alleged suicidal tendencies. Might explain the red reaction earlier today.

Good news as such — but the market reaction is a bit crazy…

Expecting price cuts: Ozempic and insulins subject to US Medicare price negotiations in 2026. Link to news.