Den politiske situation i Tyrkiet

Er der nogle der følger med i den politiske situation i Tyrkiet, og som måske kan give en opdatering og vurdering ?

Kan det passe der er valg i maj 2023 - og at Edrogan nødvendigvis ikke står alt for stærk (bla. fordi inflationen er voldsom høj og har været det i lang tid) ?

Efter det katastrofale jordskælv i Syrien og Tyrkiet - frygtelig, frygtelig hændelse - fornemmer jeg at der er ved at komme en voldsom vrede i den tyrkiske befolkning, som mener at redningsarbejdet går alt for langsom - og at de investeringer som styret lovede sidste gang der var et stort jordskælv (1999?) - hvor befolkningen efterfølgende blev pålagt en afgift på forskellige varer og serviceydelser for at skaffe penge til dette - ja der er rygtet at dette ikke er sket.

Er der nogle der kan give en analyse af hvad det potentielt kan komme til at betyde for Erdrogan og valget i maj ?

Kan et systemskifte ligefrem være på vej, hvis vreden fortsætter med at vokse mod regeringen i forhold til jordskælvs indsatsen og forbedringer (der måske slet ikke er blevet gennemført?)

Hvordan må det vurderes i forhold til NATO situationen hvor Tyrkiet pt. forhindre Sverige at indtræde - og samarbejdet mellem Rusland og Rusland ?

1 Synes om

Erdogan ‘responsible for this’ opposition leader says

Anger is growing in Turkey over the government’s perceived failure to prepare after thousands died in two huge earthquakes on Monday.

“If there is one person responsible for this, it is Erdogan,” said Kemal Kilicdaroglu, the leader of Turkey’s main opposition party.

Mr Erdogan has announced a three-month state of emergency in 10 provinces worst-affected by an earthquake. It will end just before elections on 14 May, when the 68-year-old will attempt to stay in power after 20 years.

His main opposition is an alliance of centre-left and right-wing parties, known as the Table of Six. Mr Kilicdaroglu is expected to be the presidential candidate.

Anger is also mounting over an “earthquake tax” levied by the Turkish government in the wake of a massive quake in 1999 that killed more than 17,000 people.

The estimated 88bn lira ($4.6bn; £3.8bn) was meant to have been spent on disaster prevention and the development of emergency services.

Questions about the “special communication tax” - as the authorities call it - are asked every time there is an earthquake in Turkey. But the government has never publicly explained how the money is spent.

1 Synes om

Situationen i Tyrkiet forværres stadig - og kommer til at få indvirkning på det kommende valg - og dermed nok også for f.eks. Sveriges ansøgning om NATO medlemsskab og f.eks. Tyrkiets forhold til Rusland - med andre ord; så tror jeg det er en situation der bør følges nøje, da den kan få stor, stor betydning geopolitisk.

TV2 har idag en større artikel som kan læses i nedenstående link - med uddrag nedenunder :

For 21 år siden afgav Erdogan et jordskælvsløfte: Nu rammer det ham som en boomerang

Et stort jordskælv var med til at bringe Tyrkiets præsident til magten for 21 år siden, hvor han lovede sikkerhed i byggesektoren. Nu er han presset.

Folk kritiserer redningsarbejdet, og så kritiserer de omfanget af skader efter jordskælvet. Og det er der ifølge eksperter en særlig god grund til.

For det var netop et enormt jordskælv, der for 21 år siden hjalp Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til magten.

Han lovede at få styr på sikkerheden i byggebranchen efter et voldsomt dødeligt jordskælv i Izmit i 1999.

Erdogan og hans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), har blandt andet indført en jordskælvsskat, der betales gennem telefonregninger. Men flere tvivler på, om pengene virkelig er gået til jordskælvssikring.

Jordskælvet, der målte 7,8 på Richterskalaen, har ramt Tyrkiet på et tidspunkt, hvor den politiske situation i forvejen er vanskelig for præsident Erdogan.

Hans store byggestrategi har slået fejl de seneste år, hvor investorer er løbet tør for kapital, og flere byggeprojekter står ufærdige hen og forfalder. Inflationen har været helt oppe på 80 procent det seneste år. Og inden juni skal der afholdes valg til både parlamentet og præsidentposten.

Erdogan har allerede forsøgt at begrænse kritikken i nyhederne og på sociale medier. Twitter og Facebook har en overgang været lukket ned i Tyrkiet, og flere journalister har allerede været anholdt for at rapportere om manglende hjælp til de berørte områder under anklage for at sprede falske nyheder, fortæller Joakim Parslow, der forsker i det moderne Tyrkiet som adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Meget tyder på, at opinionen nu vender sig imod Erdogan, siger han.

Jordskælvet i 1999 afslørede udbredt korruption særligt i byggebranchen og førte til, at alle partier i parlamentet blev stemt ud. Det banede vejen for Erdogan. Spørgsmålet er, hvordan den tyrkiske befolkning nu vil reagere efter mandagens jordskælv.

1 Synes om

Jeg fornemmer nu at Erdogans modtræk er at gå benhårdt efter entreprenører ect. - jeg læste man allerede havde en liste med over 100 personer / firmaer - anholdelser og retssager - det vil naturligt flytte fokus fra hvad der er Erdogans ansvar over på andre.

Denne manøvre kan betyde meget for det kommende valg til maj - og et potentielt regeringsskifte - der kan ske meget inden maj måned.

1 Synes om

Tror du at det kommer til at have så stor en indflydelse?