Begreber i teknisk analyse forklaret

Teknisk analyse er relativt nyt for den almindelige aktieinvestor, og det kan derfor for mange være et forvirrende emne. Formålet ved denne tråd er at hjælpe dig med, at forstå nogle af de forskellige redskaber og begreber, som bruges i forbindelse med teknisk analyse.

Teknisk analyse er især populært når man handler valuta og råvarer, men de seneste år er det også blevet meget populært til handel af aktier.

Til at starte med, hvad er teknisk analyse?
Teknisk analyse er handel af for eksempel aktier ud fra tendenser og aktiens historiske data. Det kan gøres ved hjælp af tekniske redskaber og strategier, som kan gøre grundlag for at købe eller sælge en aktie.

Jeg vil herunder prøve at beskrive de vigtige begreber, som man bør kende i teknisk analyse:

Candlestick:
Når man laver en teknisk analyse er det meget vigtigt at vide hvad et candlestick er.
Et candlestick er en tidshorisont, som bruges til at lave de fleste analyser.
De kan være alt fra 1D (1 døgn) til 5m (5 minutter).
Det kommer an på om man er daytrader, så vil man højst sandssynligt bruge de lavere tidshorisonter, såsom 5m eller 15m osv. Hvorimod hvis man er en langsigtet investor vil man bruge en tidshorisont på 1D pr. candlestick.

image

Billedet oven over viser to Candlesticks:

Det grønne candlestick:
Candlestickets body/krop er så meget den er steget, da bunden på kroppen er den pris som den åbnede I, og den øverste del af kroppen er der den lukkede.

Det røde candlestick:
Candlestickets body/krop er så meget den er faldet, da den øverste del af kroppen er der den åbnede I, og bunden på kroppen er den pris som den lukkede.

De to streger, også kaldet wicks, som er over og under kroppen, viser der hvor candlesticket har været, men er blevet afvist.

Støtte og modstand:
Disse to begreber er vigtige at kende når man snakker teknisk analyse.

Støtte er der hvor en faldende aktie finder støtte i et bestemt prispunkt og dermed vender opad.
Modstand er det samme som støtte bare med en stigende aktie som finder modstand i et bestemt prispunkt og dermed vender nedad.

Har man spørgsmål er man meget velkommen til at skrive nedunder, så svarer jeg hurtigst muligt.

2 Synes om

Trendlinjer:

Trendlinjer er også et vigtigt begreb at kende til. Trendlinjer hører meget sammen med støtte og modstand, da prisen finder støtte og modstand i linjerne. Det som skiller sig ud i forhold til den normale støtte og modstand er at trendlinjer enten trender op eller nedad.

En opadgående trend kan genkendes når aktien laver en “higher high” og en “higher low”
Det kan se sådan her ud:

En nedadgående trend kan genkendes når aktien lav en “lower low” og en “lower high”
Det kan se sådan her ud:

Når aktien har støttet og har fundet modstand i en trendlinje 3 gange er det officielt en trendlinje, og trendlinjen kan dermed bruges som et redskab til teknisk analyse.

1 Synes om

Formationer
I teknisk analyse findes der rigtig mange forskellige strategier og dermed også mange forskellige grunde til at købe eller sælge en aktie. I denne begrebsforklaring vil vi blive klogere på nogle af de formationer, som bruges i de tekniske investeringsstrategier.

Blandt de mest kendte formationer i teknisk analyse findes “Double top” og “Double bottom”, disse to formationer ligner hinanden meget, men er hinandens modsætning. “Double top” tolkes som et bearish signal, da det er to toppe som ikke bryder gennem modstanden, hvilket skaber en tro på markedet om at aktien skal falde. Derimod tolkes en “Double bottom” som et bullish signal, da det er to bunde, som støttes, hvilket giver markedet en tro på at aktien skal stige.

Eksempel på “Double top” :

Eksempel på “Double bottom” :

Udover disse formationer findes rigtig mange formationer, som kan bruges i en teknisk analyse. Et andet godt eksempel på en formation som bruges af mange i teknisk analyse er “Head and Shoulders formationen”. Denne formation skal ligne 2 skuldre og et hoved. Ligesom “Double top” tolkes “Head and Shoulders formationen” som bearish, da den finder modstand og markedet dermed mener at aktien skal falde.

Eksempel på “Head and Shoulders formation” :

Modsætningen til “Head and Shoulders formation” hedder meget enkelt “Reverse Head and Shoulder formation”. Her er formationen bare vendt på hovedet og kan dermed også tolkes som et bullish signal.

Eksempel på “Reverse and Shoulders formation” :

Har man spørgsmål er man meget velkommen til at skrive nedunder, så svarer jeg hurtigst muligt.

2 Synes om