AI-krigen er begyndt!

Breaking: Microsoft lancerer frontalangreb mod Google og AI-krigen er nu for alvor begyndt. (Vigtig nyt for enhver Microsoft/Alphabet- eller tech-investor)

Microsoft har netop afholdt et surprise AI-event her til aften sammen med OpenAI (firmaet bag chatrobotten, ChatGPT, der tog verden med storm sidste år). Og det er ikke småting, der er blevet offentliggjort.

Vigtigst er at Bing, Microsofts søgemaskine, har fået et totalt AI-makeover. Nu er ChatGPT dybt integreret i søgemaskinen og det betyder, at man vil kunne chatte og stille spørgsmål til søgemaskinen i et naturligt sprog og få serveret fyldestgørende svar.

Samtidig integreres ChatGPT også i Microsofts browser, Edge. Det består af 2 dele: Chat og Compose.

-Chat muliggøre hurtig opsummering af en hjemmeside, og tillader samtidig at man kan stille spørgsmål til indholdet.

-Compose er ens personlige assistent, der kan hjælpe med at forfatte tekster fra emails til skoleopgaver.

Om disse opdaterede produkter var Microsofts CEO, Satya Nadella, meget klar i spyttet: måden vi bruger søgemaskiner og browsere på, er herfra revolutioneret for altid.

Hvad med Google?
Google har i går præsenteret et modsvar til ChatGPT, kaldet BARD. BARD er ikke lanceret offentligt endnu, så det er svært at sige, hvor godt den måler sig med ChatGPT. Meget tyder dog på at Alphabet internt tager situationen meget alvorligt: firmaet er i “Code Red” og mange kræfter er blevet allokeret til at udvikle på deres chat AI - sågar selv Googles 2 co-founders Larry Page og Sergej Brin.

Mit take: Hvad skal investorene være opmærksomme på?

Jeg vil anbefale enhver investor i både Microsoft og Alphabet til at følge særdeles godt med i denne udvikling.

Microsoft har allerede nu vist en dygtig evne til at gå i spidsen i denne AI-drevne tidsalder. De har samtidig vist en villighed til at fokusere alle kræfter på AI, bl.a. gennem deres 10 milliarder $ investering i OpenAi. Samtidig har de netop fyret mange tusinde ansatte fra deres virtual reality afdelinger, som blot understreger fokuset på AI.

Omvendt tyder meget på, at Alphabet har sovet i timen, og har ladet konkurrenterne tage føringen i AI-kapløbet. Vi har endnu til gode at se hvor stærk deres BARD-AI er, men der er allerede flere signaler på, at den ikke er ligeså stærk som ChatGPT: bl.a. har den ikke nær så mange “parametre” som ChatGPT (Parametre bruges i neurale netværk modeller og jo flere parametre jo mere avanceret er modellen), og samtidig siger Alphabet at de først vil udgive en “letvægts” version.

Omvendt skal man huske på, at Microsoft ikke ejer OpenAI (som udvikler ChatGPT), og Sam Altman (OpenAIs CEO) har udtrykt, at han ikke vil give nogen eneret på deres teknologi.

Mit råd til investorene:

Som fundamental investor skal man huske at holde øje med de store teknologi-tsunamier, der vil ramme os. Vi kan skimte den her monster AI-tsunami ude i horisonten, men følgerne afspejles ikke i regnskaberne endnu. Det vil det dog i høj grad komme til indenfor en nær fremtid.

Alphabet kan have de flotteste fundamentaler og regnskabstal nu, men hvis ikke de formår at gribe bølgen kan de hurtigt få det særdeles svært.

Personligt har den seneste tids udvikling gjort mig meget bullish på Microsoft (og jeg har personligt suppleret op i aktien), og mere bearish end jeg nogensinde før har været på Alphabet (og har skåret ned på min position).

Alphabet har nogen af verdens dygtigste ingeniører og AI-specialister, så de giver ikke op uden hård kamp. Når Alphabet lancerer BARD indenfor en nær fremtid vil vi blive meget klogere på, hvem der står stærkest til at vinde første del af den store AI-krig.

1 Synes om

Nvidia klar til AI

Prognosen signalerer, at Nvidias indsats i AI-computerchips betaler sig. Under Chief Executive Officer og medstifter Jensen Huang har virksomheden fremvist sin dominans af grafikprocessorer til en stærk position på det voksende marked for AI-hardware. Dens chips udmærker sig ved den slags parallel behandling, der giver computere mulighed for at forstå store mængder data og træne software til at træffe beslutninger.

Nvidia annoncerede også sin egen AI-skytjeneste onsdag. Virksomheden går sammen med Oracle Corp., Microsoft Corp. og Alphabet Inc.'s Google for at tilbyde muligheden for at bruge Nvidia GTX-maskiner til at udføre AI-behandling via simpel browseradgang, sagde Huang. Den nye platform, som vil blive båret af andre cloud-tjenesteudbydere, vil hjælpe virksomheder, der ikke har den tekniske ekspertise til at bygge deres egen infrastruktur.

Interessen for ChatGPT har åbnet virksomhedslederes øjne for kraften i kunstig intelligens, sagde Huang i et interview. Men lige nu er det mest software, hvor værdien vil komme fra at skræddersy det til virksomhedernes egne behov, så de kan forbedre deres tjenester og produkter, sagde han.

f342334d1716bcc7869b16eb198fe06a

Det bliver vildere endnu…

Mercedes-Benz sagde onsdag, at det er gået sammen med Google om navigation og vil tilbyde “super computerlignende ydeevne” i hver bil med automatiserede køresensorer, da det søger at konkurrere med Tesla og kinesiske nytilkomne.

Kunne ChatGPT finde på at opfinde studier som belæg for dets respons på spørgsmål?

Svaret er i følge Terry Wu, desværre ja. Du kan læse hele hans skriv på linkedin her:

At the Goldman Sachs Communacopia and Tech Conference, Nvidia executive Manuvir Das discussed the potential market for artificial intelligence (AI), outlining the following key points:

  1. Total Addressable Market: Das estimated the total addressable market for AI to consist of three components: $300 billion in chips and systems, $150 billion in generative AI software, and $150 billion in omniverse enterprise software.
  2. Long-Term Growth: These figures represent long-term growth opportunities in the AI sector, although Das did not specify a target date for this growth.
  3. Accelerated Computing: Nvidia emphasizes that this market opportunity is tied to “accelerated computing,” not just hardware chips but the entire technology stack.
  4. AI’s Historical Value: Nextdoor CEO Sarah Friar noted that AI’s value has been building for years, with investments in data and technology.
  5. Early Stages: Das mentioned that the industry is still in its early stages when it comes to accelerated computing. Traditional CPU computing is evolving as more functions are done in computing, necessitating more data centers, energy, and computational power.
  6. Sustainability: Nvidia is preparing for a future where corporate operations become more digital and efficient, emphasizing the need for a sustainable trajectory. They propose that accelerated computing, which can do significantly more work with the same footprint, will be essential for meeting the growing demands of a digital world.

In summary, Nvidia sees a substantial market opportunity in AI, encompassing hardware, software, and enterprise solutions, with a focus on accelerated computing and sustainability in the evolving digital landscape.

// I own stocks in Nvidia.

Wow, det er nogle fascinerende nyheder! Tak for den dybdegående analyse og indsigt. Jeg er helt enig i, at AI-revolutionen vil ændre måden, vi interagerer med teknologi på en fundamentalt niveau. Microsofts skridt med at integrere ChatGPT i både Bing og Edge lyder som et kæmpe skridt i retning af en mere naturlig og interaktiv digital oplevelse. Men som du nævnte, skal vi ikke undervurdere Alphabets potentiale og ressourcer. Selvom de måske er bagud nu, kan de meget hurtigt komme tilbage med noget banebrydende.

“En printbar kalender for 2024 er en fremstilling af måneder og dage i året 2024, som er designet på en måde, så den let kan printes og bruges fysisk, ofte på papir. Dette kan være praktisk til planlægning, markering af vigtige datoer og overvågning af aftaler.”

Dette er virkelig begyndelsen på en spændende æra i tech-verdenen, og jeg er spændt på at se, hvor dette fører os hen. Særligt interessant vil det være at se, hvordan BARD præsterer i forhold til ChatGPT, når den bliver lanceret.